alina gorghiu

Ludovic Orban: Autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă; sunt lucruri care nu pot fi negociate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, cu referire la discuţiile dintre UDMR şi PSD-ALDE, că sunt lucruri care nu pot fi negociate, iar autonomia pe criterii etnice este "inacceptabilă".

Întrebat dacă PNL nu ar fi procedat la fel în cazul în care s-ar fi aflat în situaţia partidelor de guvernământ, Orban a susţinut că astfel de lucruri nu pot fi negociate, iar revendicările UDMR sunt exagerate.

'Sunt lucruri care nu pot fi negociate. Nu am făcut în nici un caz astfel de negocieri şi, mai ales, nu am fi făcut astfel de negocieri în astfel de momente. (...) Autonomia pe criterii etnice, care este inacceptabilă (...) Sunt nişte revendicări exagerate, care nu au legătură cu ceea ce crede omul obişnuit, cetăţeanul român de etnie maghiară, sunt nişte revendicări politice. Sunt lucruri care nu pot fi negociate şi faptul că clanul Dragnea a ajuns să negocieze şi să accepte aşa ceva, mie mi-a arătat că (...) sunt în stare de orice, sunt în stare să renunţe la orice interes al românilor, sunt în stare să trădeze orice fel de interes numai ca să rămână la putere", a afirmat Orban, la B1 TV.

Liderul liberal a punctat faptul că i-a cerut "demisia de conştiinţă" premierului Grindeanu, pentru a împiedica "trocul" pe care PSD ar fi urmat să îl facă cu UDMR, astfel încât legile ce urmau a fi adoptate să nu devină "drepturi consfinţite".

"I-am cerut demisia de conştiinţă azi dimineaţă, când trocul mizerabil făcut de Dragnea, disperat să mai adune voturi cu cei de la UDMR, urma să se înfăptuiască în dezbateri parlamentare. Iar demisia de conştiinţă (...) i-am cerut-o pentru a rupe lanţurile care îi leagă pe parlamentarii PSD de angajamentul liderului de partid şi pentru a împiedica să ajungă fapt aceste legi. Pentru că o dată adoptate aceste legi, ele deveneau drepturi consfinţite şi era foarte greu să întorci lucrurile", a arătat Ludovic Orban.

Referitor la posibilitatea ca PNL să crească electoral în urma greşelilor făcute de PSD, Orban a susţinut că partidul pe care-l conduce "nu creşte pe greşelile altora", ci "făcând oferte serioase către oameni, dând soluţii realiste la problemele şi la provocările care există în societatea şi în economia românească, venind în prim plan cu oameni mult mai serioşi, mult mai credibili, care au în spate caracter, competenţă".